Tag: Boya G Belgesi Nasıl Alınır?

Boya G Belgesi Nasıl Alınır?

Boya G Belgesi Nasıl Alınır?

Boya G Belgesi Nasıl Alınır dediğimizde, Boya G belgelendirme işlemlerinde öncelikle firmanız da ön inceleme bilgi akışı sağlanmalıdır. Boya G Belgelendirme yapılacak ürünle ilgili yasal mevzuatlar standartlar incelenir. Ürüne yapılması gereken test ve deneyler belirlenir.

Boya G Belgesi aşamaları belirlenerek firmanın kullanması gerekli olan doküman ve prosedürler  iş programları oluşturulur.

Firmada üretim ve kalite bölümünde çalışan personellere ürün standartlarıyla ilgili eğitimler verilir. Organizasyon şemaları görev yetki ve sorumlulukları oluşturulur.

Ürünle ilgili ulusal standart ve direktifler doğrultusunda uygulanması gereken test ve deney formları kalite kayıtları belirlenir ve yapılan test ve deneyler kayıt altına alınır. Ürünle ilgili dış laboratuvar deneyleri yapılarak Performans Beyanları ve Ürün Etiketleri Hazırlanır.

Başlangıç Deney Sonuçları veya  İlk Tip Testi (İTT) olarak adlandırılan deney sonuçlarına göre firmaya Boya G Uygunluk Beyanı hazırlanması gerekmektedir. Elde edilen deney sonuçları G uygunluk beyanı ve dokümantasyon alt yapısı ile son olarak Boya G Belgesi Teknik Dosyası Hazırlanır.

Son olarak yapılacak denetimlerle çıkabilecek uygunsuzluklar belirlenir. Denetimde Çıkabilecek Uygunsuzluklar için firmaya bu uygunsuzlukları giderebilmesi için süre verilir. Uygunsuzlukların zamanında kapatılmasıyla birlikte firmaya Boya G Uygunluk Belgesi düzenlenerek teslim edilir.

Firma belgelendirme işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte oluşturmuş olduğu doküman ve kalite kayıtlarını düzenli olarak kaydetmeye devam eder ve yasal saklama süreleri boyunca muhafaza etmek zorundadır.

 

 

 

 

Boya G Belgesi

Boya G Belgesi

Boya G Belgesi Uyumlaştırılmamış standartlar kapsamındaki ürünler için, CE işaretinde olduğu gibi, öngörülen teknik mevzuatın ilgili bütün kurallarına ilişkin gerekliliklere uygunluğun gösterilmesi amacıyla kullanılan ulusal bir işarettir.

Boya ve Vernikler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) Kapsamında  G Belgesi zorunluluğu getirilmiştir. G Belgesi olmayan ürünlerin piyasaya satışı yasaktır.

Boya G Belgesi, Yapı Malzemelerin, ulusal teknik şartnamelere uygun olarak üretildiğinin uygunluk teyit sistemlerinden ilgili olanına göre değerlendirilerek Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmeliğin bütün hükümlerini karşıladığını ifade etmek üzere malzemeye, malzemeye iliştirilecek etiket üzerine, ambalaja veya ilgili ticari dokümanlara iliştirilen işareti, ifade eder.

 

Hangi Boya Standartlarında G Belgesi Uygulanabilir

TS 39 Boyalar-Organik Çözücü Esaslı-Son Kat
TS 5808 Boyalar ve Vernikler-Su Bazlı Kaplama Malzemeleri ve Sistemleri-İç Mekan Duvar ve Tavanlar İçin,
TS 10284 Boyalar-Astar-Anakardiyum Reçine Esaslı
TS 10556 Boyalar-Aminoalkaid Reçine Esaslı-Parlak
TS 11376 Boyalar-Astar-Vinil Klorür Reçine Esaslı
TS 11377 Boyalar-Vinil Klorür Reçine Esaslı
TS 11589 Boyalar-Epoksi Reçine Esaslı-Katranlı
TS 11590 Boyalar-Epoksi Reçine Esaslı-Çelik Yapılarda Kullanılan
TS 11650 Boyalar-Flatik Reçine Esaslı
TS 11651 Astar Boya ve Macun-Yağ Reçine Esaslı

TS 8656 Vernikler-Vinil Klorür Reçine Esaslı
TS 8657 Vernikler-Flatik Reçine Esaslı
TS 8693 Vernikler-Yağ Esaslı
TS 8694 Vernikler-Akrilik Reçine Esaslı
TS 8750 Vernikler-Anakardiyum Reçine Esaslı
TS 8751 Vernikler-Aminoalkid Reçine Esaslı
TS 11604 Vernikler-Selolozik Esaslı

 

Pin It on Pinterest