G Belgesi 2020
G BELGESİ
G Belgesi Nedir?
G Belgesi, Ülkemizde CE ye tabi olmayan yapı malzemelerinin piyasaya arzında zorunlu olan bir işarettir ve malzemeye, malzemeye iliştirilen bir etikete, malzemenin ambalajına veya malzemeye ait ticari belgelere iliştirilerek kullanılır.
G Belgesi Neye İstinaden Ürüne İliştirilebilir?
G Belgesi Hizmetlerinin İş Akışı
G Belgesi Nasıl Alınır?
G belgelendirme işlemlerinde öncelikle firmanız da ön inceleme bilgi akışı sağlanmalıdır. G Belgelendirme yapılacak ürünle ilgili yasal mevzuatlar standartlar incelenir. Ürüne yapılması gereken test ve deneyler belirlenir. Belgelendirme aşamaları belirlenerek firmanın kullanması gerekli olan doküman ve prosedürler iş programları oluşturulur.
Firmada üretim ve kalite bölümünde çalışan personellere ürün standartlarıyla ilgili eğitimler verilir. Organizasyon şemaları görev yetki ve sorumlulukları oluşturulur.
Ürünle ilgili ulusal standart ve direktifler doğrultusunda uygulanması gereken test ve deney formları kalite kayıtları belirlenir ve yapılan test ve deneyler kayıt altına alınır. Ürünle ilgili istenmesi halinde dış laboratuvar deneyleri yapılması da gerekebilir. Başlangıç Deney Sonuçları veya İlk Tip Testi (İTT) olarak adlandırılan deney sonuçlarına göre firmaya G Uygunluk Beyanı hazırlanması gerekmektedir. Elde edilen deney sonuçları G uygunluk beyanı ve dokümantasyon alt yapısı ile son olarak G Belgesi Teknik Dosyası Hazırlanır.
Son olarak yapılacak denetimlerle çıkabilecek uygunsuzluklar belirlenir. Firmaya bu uygunsuzlukları giderebilmesi için süre verilir. Uygunsuzlukların zamanında kapatılmasıyla birlikte firmaya G Uygunluk Belgesi düzenlenerek teslim edilir. Firma belgelendirme işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte oluşturmuş olduğu doküman ve kalite kayıtlarını düzenli olarak kaydetmeye devam eder ve yasal saklama süreleri boyunca muhafaza eder.
G Belgesinin Faydaları:
– Ürünün iç piyasaya herhangi bir yaptırım olmadan sunulmasını sağlar,
– Ürünlerin güvenlik ve sağlık açısından temel gereklere uymasını sağlar,
– Ürünün kullanıcı açısından daha güvenli olmasını, hasar ve sorumluluk davalarının azalmasını sağlar,
– Ürün maliyetlerini düşürür,
– İşletme verimliliğinin, pazar payının ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunur,
– İzin ve yetki belgelerinin alınmasını kolaylaştırır.
G Belgesi Hizmetlerimiz Nelerdir?
G Belgelendirme Süreci aşamaları
1-Başlangıç Tip Deneyi:Ürünün uygunluk teyit sistemine göre uygun olarak tasarlanıp tasarlanmadığını kontrol edilmek üzere üretici ya da onaylanmış kuruluşun yaptığı faaliyettir.
– G İşareti altyapısının doğru tasarlanması için ön inceleme yapılır.
2. İşin Programlanması :
– Tüm çalışma aşamalarına yönelik süre, tarih ve sorumluları kapsayan detaylı
– Çalışanlara G İşareti konusunda temel eğitimler verilir.
– Proje ekibi oluşturulur.
– İşletme organizasyonu ve sorumluluklar belirlenir.
– Ürünle ilgili direktif belirlenir,
– Ürünle ilgili ulusal standart tespit edilir,
– Ürünün standartta yer alan ilgili güvenlik gereklerine uygunluğunu tespit etmek için öngörülen yöntem ve Onaylanmış Kuruluş gerekip gerekmediği belirlenir,
– Ürünle ilgili güvenlik gereklerine yönelik çalışmalar yapılır, kayıtlar oluşturulur ve muhafaza edilir,
– Uygunluk değerlendirmesi sonrasında Uygunluk Beyanı ve talep edilen dokümanlar hazırlanır,
– Onaylı Kuruluş gerekiyorsa ürünün denetimi için gerekli organizasyon yapılır.
– Uygulamalara yönelik ön tetkik yapılarak, eksik ve yetersiz noktalar belirlenir ve bu uygunsuzluklara yönelik düzeltici faaliyet gerçekleştirilir.
G Belgesi Fiyatı
Hazır Beton G Belgesi
G Uygunluk Beyanı
G Uygunluk beyanı G belgesi alan firma tarafından hazırlanan ve ürünün teknik özelliklerini ve performansının bilgilerinin verildiği beyandır. Müşteriye yapılacak bilgilendirme Bu beyan ile iletilmektedir.
G Uygunluk Beyanında olması gerekenler
Firmanın adı ve adresi
Ürün standardı
Ürün sınıfları
Ürün teknik bilgileri
Ürünün tabi olduğu yönetmelikler
Aşağıda hazır beton için tasarlanmış Örnek bir G Uygunluk beyanı örneği bulunmaktadır.
G Belgesi Etiketi
G belgelendirme sürecinde gerekli G Etiketi hazırlanması gereklidir, Ürün sınıflarına göre ayrı ayrı hazırlanan G Etiketi ürünle birlikte verilen irsaliye ile müşteriye bildirilmesi gerekmektedir. Aşağıda bulunan resimde bu etiketlemenin nasıl yapıldığı tarif edilmiştir. Bu etiketleme firmanın hazırlamış olduğu teknik dosya ve dökümanlarda da bulunması gerekmektedir.
Hazır Beton G Teknik Dosyası
Beton G Belgesi Teknik Dosyası; G Belgesi süreci ile birlikte ürünle ilgili kullanım ve bakım kurallarını kapsayan, ürünün teknik ve fiziki özelliklerini bildiren ve ürün bileşenleri ile ilgili analiz ve ham madde bilgilerinden oluşan dosyaya denir. YMY (Yapı Malzemeleri Yönetmeliği) kapsamında içerisinde müşteriye verilmesi gereken bilgiler mutlaka olmalıdır. Örnek Bir Teknik Dosyada Olması Gereken bilgiler Şunlardır.
G Teknik Dosyasında Olması Gereken Bilgiler;
Firma Ticaret Evrakları (İmza Sirküsü, Vergi Levhası, Faaliyet Belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi vb…)
Ürünle İlgili Teknik Tanım ve Terimler
Üretici Bilgisi (Kurumsal, Adres Tel)
G Uygunluk Beyanı
G ürün Etiketleri
Ürün İmalat Reçetesi
Ürüne Uygulanan Standart ve Yönetmelik Listesi
Test Raporları
Firma ve Laboratuvar Vaziyet Planları
Laboratuvar Cihaz Listesi ve Kalibrasyon Raporları
Kalite Kontrol Planı
Ham madde Bileşen Malzeme Analiz ve CE Belgeleri
Yönetmelik te G ye tabi yapı malzemeleri, bina ve diğer inşaat mühendisliği işlerini içeren yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve CE ye tabi olmayan ürünler olarak tanımlanmaktadır.Hazır Beton ve inşaat demiri (beton çelik çubukları), bu tanıma giren yüzlerce malzeme içinde en önemlileri olarak ön plana çıkmaktadır.
Örnek Bir Beton G Teknik Dosyasının hazırlanması için bizimle irtibata geçebilirsiniz.