Home
G belgelendirme işlemlerinde öncelikle firmanız da ön inceleme bilgi akışı sağlanmalıdır. G Belgelendirme yapılacak ürünle ilgili yasal mevzuatlar standartlar incelenir. Ürüne yapılması gereken test ve deneyler belirlenir. Belgelendirme aşamaları belirlenerek firmanın kullanması gerekli olan doküman ve prosedürler iş programları oluşturulur. Devamı>>
– Ürünün iç piyasaya herhangi bir yaptırım olmadan sunulmasını sağlar,
– Ürünlerin güvenlik ve sağlık açısından temel gereklere uymasını sağlar,
– Ürünün kullanıcı açısından daha güvenli olmasını, hasar ve sorumluluk davalarının azalmasını sağlar, Devamı>>
Yönetmelik te G ye tabi yapı malzemeleri, bina ve diğer inşaat mühendisliği işlerini içeren yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve CE ye tabi olmayan ürünler olarak tanımlanmaktadır.Hazır Beton ve inşaat demiri (beton çelik çubukları), bu tanıma giren yüzlerce malzeme içinde en önemlileri olarak ön plana çıkmaktadır.
G Uygunluk beyanı G belgesi alan firma tarafından hazırlanan ve ürünün teknik özelliklerini ve performansının bilgilerinin verildiği beyandır. Müşteriye yapılacak bilgilendirme Bu beyan ile iletilmektedir.
Firmanın adı ve adresi
Ürün standardı, Ürün sınıfları
Ürün teknik bilgileri, Ürünün tabi olduğu yönetmelikler
EBİS – Elektronik Beton İzleme Sistemi
Karekodlu Beton İrsaliyesi
EBİS sürecine özgü olarak, ilgili tebliğde verilen detayların gözönüne alınması ve incelenmesi sonucu belirlenmiştir. İlk bölümde Karekod ile ilgili genel bilgiler ve tespitler, sonraki bölümlerde irsaliye karekodunun özellikleri, içeriği ve oluşturulması yanında dikkat edilecek hususlar ve son olarak da karekod örneklerine yer verilmiştir.
18 Aralık 2018 tarih ve 30629 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun Kapsamında Denetimi Yürütülen Yapılara Ait Taze Betondan Numune Alınması, Deneylerinin Yapılması, Raporlanması Süreçlerinin İzlenmesi ve Denetlenmesine Dair Tebliğ 25 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Maske TSE Belgesi
Maske TSE Belgesi Mayıs 2020 Tarihinde TSE Tarafından Yayınlanan Bu kriter Tek Kullanımlık Maskeler için TSEK Ürün belgelendirme yapılabilmesini sağlamıştır. Toplum tarafından yüz maskelerinin kullanılması, henüz semptom geliştirmemiş veya asemptomatik kalan enfekte kişilerden solunum damlacıklarının atılımını en aza indirerek enfeksiyonun toplumdaki yayılmasını azaltmak için bir kaynak kontrol aracı olarak kullanılabilir. Toplumda maske kullanımının, diğer önlemlere ek olarak bulaşmadaki azalmaya ne kadar katkıda bulunabileceği henüz bilinmemektedir.
Toplumda yüz maskelerinin kullanımı, özellikle marketler, alışveriş merkezleri gibi yoğun, kapalı alanları ziyaret ederken veya toplu taşıma araçlarını kullanırken düşünülebilir.
Maske TSE Belgesi COVID-19’un neden olduğu pandemi sürecinde virüse karşı koruma sistemleri ve ürünlerine olan yüksek talep nedeniyle, kullanılacak hijyenik maskelerin sahip olması gereken minimum gerekliliklerini içeren bir kriter hazırlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Hazır Beton G Belgesi
Hazır Beton, TS EN 206 standardı kapsamında “G Uygunluk Belgesi”ne tabidir. G İşareti Yönetmeliğine göre betonun uygunluk teyit sistemi “1+”dır ve bu tam ürün belgelendirmesini gerektirmektedir. 1+ uygunluk teyit sistemine göre hazır beton üreticisinin ve uygunluk değerlendirme kuruluşu’ nun sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
Hazır beton üreticisinin TS EN 206-1 standardı kapsamında kuracağı Fabrika Üretim Kontrol Sistemi, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu tarafından ilk sistem denetimine tabi tutulur ve her bir beton sınıfından, başlangıç tip testi için numune alınır.
Eğer tesisin uygunsuzluğu yoksa veya tespit edilen uygunsuzluklar belirtilen sürede giderilmiş ve test sonuçları da uygun ise o hazır beton tesisi için “G Uygunluk Belgesi” düzenlenir. Düzenlenen G Uygunluk Belgesi bir yıl geçerlilik süresine sahiptir ve yılda bir sistem denetiminden geçirilerek geçerlilik süresi uzatılabilir.
G Belgesi Nasıl Alınır?
G Belgesi Nasıl Alınır dediğimizde, G belgelendirme işlemlerinde öncelikle firmanız da ön inceleme bilgi akışı sağlanmalıdır. G Belgelendirme yapılacak ürünle ilgili yasal mevzuatlar standartlar incelenir. Ürüne yapılması gereken test ve deneyler belirlenir.
Belgelendirme aşamaları belirlenerek firmanın kullanması gerekli olan doküman ve prosedürler iş programları oluşturulur.
Firmada üretim ve kalite bölümünde çalışan personellere ürün standartlarıyla ilgili eğitimler verilir. Organizasyon şemaları görev yetki ve sorumlulukları oluşturulur.
Ürünle ilgili ulusal standart ve direktifler doğrultusunda uygulanması gereken test ve deney formları kalite kayıtları belirlenir ve yapılan test ve deneyler kayıt altına alınır. Ürünle ilgili istenmesi halinde dış laboratuvar deneyleri yapılması da gerekebilir.
Başlangıç Deney Sonuçları veya İlk Tip Testi (İTT) olarak adlandırılan deney sonuçlarına göre firmaya G Uygunluk Beyanı hazırlanması gerekmektedir. Elde edilen deney sonuçları G uygunluk beyanı ve dokümantasyon alt yapısı ile son olarak G Belgesi Teknik Dosyası Hazırlanır.
Boya G Belgesi
Boya G Belgesi Uyumlaştırılmamış standartlar kapsamındaki ürünler için, CE işaretinde olduğu gibi, öngörülen teknik mevzuatın ilgili bütün kurallarına ilişkin gerekliliklere uygunluğun gösterilmesi amacıyla kullanılan ulusal bir işarettir.
Boya ve Vernikler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) Kapsamında G Belgesi zorunluluğu getirilmiştir. G Belgesi olmayan ürünlerin piyasaya satışı yasaktır.
Boya G Belgesi, Yapı Malzemelerin, ulusal teknik şartnamelere uygun olarak üretildiğinin uygunluk teyit sistemlerinden ilgili olanına göre değerlendirilerek Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmeliğin bütün hükümlerini karşıladığını ifade etmek üzere malzemeye, malzemeye iliştirilecek etiket üzerine, ambalaja veya ilgili ticari dokümanlara iliştirilen işareti, ifade eder.
Boya G Belgesi Aşamaları
Boya G Belgesi Süreci ve Aşamaları Nelerdir?
Agrega CE Belgelendirme
Taş Kırma ve Eleme Tesisleri üretikleri Agregalar için en çok kullanılan Ts 706 en 12620 Beton Agregaları ve TS 13043 Yol Agregaları, TS 13242 Asfalt Agregaları veya TS13139 Sıva Agregaları kapsamında CE Belgelendirmesi zorunludur. Yapı Malzemelerinin CE Belgelendirmesi için yapılacak altyapı, sistem, dokümantasyon, testler ve kalite kayıtları bazında gerekli hazırlıkların tamamlanmasını takiben işletmede gerçekleştirilecek üretim kontrol sistemi ve numune denetimlerinin T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı akredite belgelendirme kuruluşları tarafından yapılması şarttır.
Firma Bünyesinde yapılan günlük haftalık aylık deneyler belgelendirme çalışmaları kapsamında değerlendirilmekte fakat ilk tip testleri olarak kabul edilmemektedir.
Belgelendirme & Danışmanlık
Son Yazılarımız
Ürünün G İşareti ile beyan edilecek performans değerleri, tabi olduğu ulusal standarda (veya standardın bulunmaması durumunda ise bir ulusal teknik onaya) göre uygunluğu değerlendirilerek teyit edilir.