Tag: G İşareti

G Belgesi 2020

G BELGESİ

G Belgesi Nedir?

G Belgesi, Ülkemizde CE ye tabi olmayan yapı malzemelerinin piyasaya arzında zorunlu olan bir işarettir ve malzemeye, malzemeye iliştirilen bir etikete, malzemenin ambalajına veya malzemeye ait ticari belgelere iliştirilerek kullanılır.

G Belgesi Neye İstinaden Ürüne İliştirilebilir?

Ürünün G İşareti ile beyan edilecek performans değerleri, tabi olduğu ulusal standarda (veya standardın bulunmaması durumunda ise bir ulusal teknik onaya) göre uygunluğu değerlendirilerek teyit edilir. Ulusal standarda göre yapılacak değerlendirme, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından ilgili ürün bazında görevlendirilen Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarınca G Uygunluk Belgesi verilmesi şeklinde gerçekleştirilir.

G Belgesi Hizmetlerinin İş Akışı

Hizmet sözleşmemizin onaylanmasını takiben firmamız personeli işletmenizi ziyaret eder, TS EN 206-1 Hazır Beton standardını referans alarak Fabrika Üretim Kontrol Sistemi (FÜKS) dokümantasyonu hazırlanır.
FÜKS kapsamında hazırlanacak dokümanlar; Kalite El Kitabı, Teknik Dosya, G ürün etiketleri, Prosedürler, Talimatlar, Planlar, Listeler ve Formlardan oluşmaktadır.
Dokümanların hazırlanmasını takiben belgelendirme kuruluşundan denetim talep edilir. Denetim; dokümantasyon ve kalite kayıtları denetimi ile ürün denetimi olmak üzere aşamada gerçekleştirilir.
Dokümantasyon denetiminin başarıyla tamamlanmasını takiben denetçi refakatinde belgelendirme yapılacak beton sınıflarından numune alınır. Alınan numunelerin özel laboratuarda kırımı yapılır. Kırım sonuçları uygun çıkan ürünler için G Belgesi hazırlanır.
G Belgesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. İlgili yönetmelik gereği belgelendirme yapıldıktan sonra yıl içerisinde denetçi kuruluş tarafından habersiz olarak 3 defa hazır beton numunesi alınır, teste gönderilir. Süresi dolan belge her yıl yenilenir.

G Belgesi Nasıl Alınır?

G belgelendirme işlemlerinde öncelikle firmanız da ön inceleme bilgi akışı sağlanmalıdır. G Belgelendirme yapılacak ürünle ilgili yasal mevzuatlar standartlar incelenir. Ürüne yapılması gereken test ve deneyler belirlenir. Belgelendirme aşamaları belirlenerek firmanın kullanması gerekli olan doküman ve prosedürler  iş programları oluşturulur.

Firmada üretim ve kalite bölümünde çalışan personellere ürün standartlarıyla ilgili eğitimler verilir. Organizasyon şemaları görev yetki ve sorumlulukları oluşturulur.

Ürünle ilgili ulusal standart ve direktifler doğrultusunda uygulanması gereken test ve deney formları kalite kayıtları belirlenir ve yapılan test ve deneyler kayıt altına alınır. Ürünle ilgili istenmesi halinde dış laboratuvar deneyleri yapılması da gerekebilir. Başlangıç Deney Sonuçları veya  İlk Tip Testi (İTT) olarak adlandırılan deney sonuçlarına göre firmaya G Uygunluk Beyanı hazırlanması gerekmektedir. Elde edilen deney sonuçları G uygunluk beyanı ve dokümantasyon alt yapısı ile son olarak G Belgesi Teknik Dosyası Hazırlanır.

Son olarak yapılacak denetimlerle çıkabilecek uygunsuzluklar belirlenir. Firmaya bu uygunsuzlukları giderebilmesi için süre verilir. Uygunsuzlukların zamanında kapatılmasıyla birlikte firmaya G Uygunluk Belgesi düzenlenerek teslim edilir. Firma belgelendirme işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte oluşturmuş olduğu doküman ve kalite kayıtlarını düzenli olarak kaydetmeye devam eder ve yasal saklama süreleri boyunca muhafaza eder.

G Belgesinin Faydaları:

– Ürünün iç piyasaya herhangi bir yaptırım olmadan sunulmasını sağlar,
– Ürünlerin güvenlik ve sağlık açısından temel gereklere uymasını sağlar,
– Ürünün kullanıcı açısından daha güvenli olmasını, hasar ve sorumluluk davalarının azalmasını sağlar,
– Ürün maliyetlerini düşürür,
– İşletme verimliliğinin, pazar payının ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunur,
– İzin ve yetki belgelerinin alınmasını kolaylaştırır.

G Belgesi Hizmetlerimiz Nelerdir?

G Belgelendirme Süreci aşamaları

“CE” ve “G” işareti Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde öngörülen iki temel faaliyetin yapılması gerekir.
1-Başlangıç Tip Deneyi:Ürünün uygunluk teyit sistemine göre uygun olarak tasarlanıp tasarlanmadığını kontrol edilmek üzere üretici ya da onaylanmış kuruluşun yaptığı faaliyettir.
2-Fabrika Üretim Kontrol Sistemi:Üreticinin üretim şartlarını ve yerini temel güvenlik şartlarını karşılayacak şekilde dizayn etmesidir.
Bu iki faaliyetin hangisinin üretici hangisinin Bakanlık tarafından yerine getirilecek faaliyetlerden olduğunu belirleyen hususa Uygunluk Teyit Sistemi denir.
G İşareti Oluşturmada Yapılacak Faaliyetler:
1. Mevcut Durum Tesbiti :
– G İşareti altyapısının doğru tasarlanması için ön inceleme yapılır.
2. İşin Programlanması :
– Tüm çalışma aşamalarına yönelik süre, tarih ve sorumluları kapsayan detaylı
İş Programı hazırlanır.
3. Eğitim :
– Çalışanlara G İşareti konusunda temel eğitimler verilir.
4. Organizasyon :
– Proje ekibi oluşturulur.
– İşletme organizasyonu ve sorumluluklar belirlenir.
5. Dokümantasyon ve Uygulama :
– Ürünle ilgili direktif belirlenir,
– Ürünle ilgili ulusal standart tespit edilir,
– Ürünün standartta yer alan ilgili güvenlik gereklerine uygunluğunu tespit etmek için öngörülen yöntem ve Onaylanmış Kuruluş gerekip gerekmediği belirlenir,
– Ürünle ilgili güvenlik gereklerine yönelik çalışmalar yapılır, kayıtlar oluşturulur ve muhafaza edilir,
– Uygunluk değerlendirmesi sonrasında Uygunluk Beyanı ve talep edilen dokümanlar hazırlanır,
– Onaylı Kuruluş gerekiyorsa ürünün denetimi için gerekli organizasyon yapılır.
6. Ön Tetkik :
– Uygulamalara yönelik ön tetkik yapılarak, eksik ve yetersiz noktalar belirlenir ve bu uygunsuzluklara yönelik düzeltici faaliyet gerçekleştirilir.

G Belgesi Fiyatı

G Belgesi fiyatı ; ülkemizde g belgelendirme işlemleri
– Belgelendirme
– Ara Kontroller (Yılda en Az 3 kez)
– Danışmanlık
olarak fiyatlandırılmaktadır.
  Yıllık ödenecek ücret bu 3 kriter üzerinden değerlendirilmektedir. Ayrıca Firmanızın üretmiş olduğu beton sınıfları da bu fiyatlandırmalarda belirleyici faktör oluşturmaktadır.
  Ülkemizde G Belgesi verme yetkisi olan firmalar TÜRKAK ın resmi web sayfasında yayınlanmaktadır. Alacağınız G belgesi bu kuruluşlar tarafından verilmiş olmak zorundadır.

Hazır Beton G Belgesi

Hazır Beton, TS EN 206-1 standardı kapsamında “G Uygunluk Belgesi”ne tabidir. G İşareti Yönetmeliğine göre betonun uygunluk teyit sistemi “1+”dır ve bu tam ürün belgelendirmesini gerektirmektedir. 1+ uygunluk teyit sistemine göre hazır beton üreticisinin ve uygunluk değerlendirme kuruluşu’ nun sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
Hazır beton üreticisinin TS EN 206-1 standardı kapsamında kuracağı Fabrika Üretim Kontrol Sistemi, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu tarafından ilk sistem denetimine tabi tutulur ve her bir beton sınıfından, başlangıç tip testi için numune alınır.
Eğer tesisin uygunsuzluğu yoksa veya tespit edilen uygunsuzluklar belirtilen sürede giderilmiş ve test sonuçları da uygun ise o hazır beton tesisi için “G Uygunluk Belgesi” düzenlenir. Düzenlenen G Uygunluk Belgesi bir yıl geçerlilik süresine sahiptir ve yılda bir sistem denetiminden geçirilerek geçerlilik süresi uzatılabilir.
Ayrıca G Belgelendirmesinin en önemli hususlarından biri olan habersiz ürün denetimleri, belgelendirme sonrası yıl içinde her bir üretim tesisinde, yılda en az üç defa yapılır. Tesis ve ürün denetimlerinde başarılı olan işletmelerin belge geçerlilik süreleri birer yıl halinde uzatılır.

G Uygunluk Beyanı

G Uygunluk beyanı G belgesi alan firma tarafından hazırlanan ve ürünün teknik özelliklerini ve performansının bilgilerinin verildiği beyandır. Müşteriye yapılacak bilgilendirme Bu beyan ile iletilmektedir.
G Uygunluk Beyanında olması gerekenler
Firmanın adı ve adresi
Ürün standardı
Ürün sınıfları
Ürün teknik bilgileri
Ürünün tabi olduğu yönetmelikler
Aşağıda hazır beton için tasarlanmış Örnek bir G Uygunluk beyanı örneği bulunmaktadır.

 

G Belgesi Etiketi

G belgelendirme sürecinde gerekli G Etiketi hazırlanması gereklidir, Ürün sınıflarına göre ayrı ayrı hazırlanan G Etiketi ürünle birlikte verilen irsaliye ile müşteriye bildirilmesi gerekmektedir. Aşağıda bulunan resimde bu etiketlemenin nasıl yapıldığı tarif edilmiştir. Bu etiketleme firmanın hazırlamış olduğu teknik dosya ve dökümanlarda da bulunması gerekmektedir.

 

Hazır Beton G Teknik Dosyası

Beton G Belgesi Teknik Dosyası; G Belgesi süreci ile birlikte ürünle ilgili kullanım ve bakım kurallarını  kapsayan, ürünün teknik ve fiziki özelliklerini bildiren ve ürün bileşenleri ile ilgili analiz ve ham madde bilgilerinden oluşan dosyaya denir. YMY (Yapı Malzemeleri Yönetmeliği) kapsamında içerisinde müşteriye verilmesi gereken bilgiler mutlaka olmalıdır. Örnek Bir Teknik Dosyada Olması Gereken bilgiler Şunlardır.

G Teknik Dosyasında Olması Gereken Bilgiler;

Firma Ticaret Evrakları (İmza Sirküsü, Vergi Levhası, Faaliyet Belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi vb…)
Ürünle İlgili Teknik Tanım ve Terimler
Üretici Bilgisi (Kurumsal, Adres Tel)
G Uygunluk Beyanı
G ürün Etiketleri
Ürün İmalat Reçetesi
Ürüne Uygulanan Standart ve Yönetmelik Listesi
Test Raporları
Firma ve Laboratuvar Vaziyet Planları
Laboratuvar Cihaz Listesi ve Kalibrasyon Raporları
Kalite Kontrol Planı
Ham madde Bileşen Malzeme Analiz ve CE Belgeleri

Yönetmelik te G ye tabi yapı malzemeleri, bina ve diğer inşaat mühendisliği işlerini içeren yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve CE ye tabi olmayan ürünler olarak tanımlanmaktadır.Hazır Beton ve inşaat demiri (beton çelik çubukları), bu tanıma giren yüzlerce malzeme içinde en önemlileri olarak ön plana çıkmaktadır.

Örnek Bir Beton G Teknik Dosyasının hazırlanması için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

G İşareti Nedir?

G İşareti Nedir?

AB teknik mevzuatı uygulamalarında Avrupa Birliğinin ortak mevzuatının bulunmadığı ürünler düzenlenmemiş alanda yer alan ürünler olarak adlandırılmaktadır. Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde teknik şartnamelere tabi olmayan ürünlerin iç pazardaki denetiminin sağlanması ve bu ürünlerin güvenliği ile ilgili hususların belirli kurallara bağlanması amacıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından güvenliği temsil eden “G” işareti uygulaması getirilmiştir.

G işareti uygulamasının mevzuat alt yapısını oluşturmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kısaca “G” Tebliği olarak adlandırılan, “Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC) Kapsamında Olup CE İşareti Taşıması Mecburi Olmayan Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Ulusal Düzenlemeler Hakkında Tebliğ” 06.12.2006-26368 tarih-sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

“G” Tebliğinin başlangıçta yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve ulusal standartları bulunan yapı malzemelerine uygulanması düşünülmüştü. Ancak, yapı malzemeleri ile ilgili faaliyetlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dışında diğer kamu kuruluşlarını da ilgilendirmesi, ulusal standardı bulunmayan veya standartlardan önemli ölçüde sapma gösteren ve sadece iç piyasaya arz edilecek yenilikçi ürünlere “Ulusal Teknik Onay” verilebilmesi, temel gerekler
çerçevesindeki ürün karakteristiklerinin belirlenmesine olanak sağlayacak bir mekanizmaya ihtiyaç duyulması gibi diğer nedenler, “G” işareti uygulaması ile ilgili yeni bir mevzuat hazırlanması ihtiyacını ortaya koymuştur.

 

 

 

G Belgesi Nasıl Alınır?

G Belgesi Nasıl Alınır?

G Belgesi Nasıl Alınır dediğimizde, G belgelendirme işlemlerinde öncelikle firmanız da ön inceleme bilgi akışı sağlanmalıdır. G Belgelendirme yapılacak ürünle ilgili yasal mevzuatlar standartlar incelenir. Ürüne yapılması gereken test ve deneyler belirlenir.

Belgelendirme aşamaları belirlenerek firmanın kullanması gerekli olan doküman ve prosedürler  iş programları oluşturulur.

Firmada üretim ve kalite bölümünde çalışan personellere ürün standartlarıyla ilgili eğitimler verilir. Organizasyon şemaları görev yetki ve sorumlulukları oluşturulur.

Ürünle ilgili ulusal standart ve direktifler doğrultusunda uygulanması gereken test ve deney formları kalite kayıtları belirlenir ve yapılan test ve deneyler kayıt altına alınır. Ürünle ilgili istenmesi halinde dış laboratuvar deneyleri yapılması da gerekebilir.

Başlangıç Deney Sonuçları veya  İlk Tip Testi (İTT) olarak adlandırılan deney sonuçlarına göre firmaya G Uygunluk Beyanı hazırlanması gerekmektedir. Elde edilen deney sonuçları G uygunluk beyanı ve dokümantasyon alt yapısı ile son olarak G Belgesi Teknik Dosyası Hazırlanır.

Son olarak yapılacak denetimlerle çıkabilecek uygunsuzluklar belirlenir. Firmaya bu uygunsuzlukları giderebilmesi için süre verilir. Uygunsuzlukların zamanında kapatılmasıyla birlikte firmaya G Uygunluk Belgesi düzenlenerek teslim edilir.

Firma belgelendirme işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte oluşturmuş olduğu doküman ve kalite kayıtlarını düzenli olarak kaydetmeye devam eder ve yasal saklama süreleri boyunca muhafaza eder.

 

 

 

G Belgesi Etiketi

G Belgesi Etiketi

G belgelendirme sürecinde gerekli G Etiketi hazırlanması gereklidir, Ürün sınıflarına göre ayrı ayrı hazırlanan G Etiketi ürünle birlikte verilen irsaliye ile müşteriye bildirilmesi gerekmektedir. Aşağıda bulunan resimde bu etiketlemenin nasıl yapıldığı tarif edilmiştir. Bu etiketleme firmanın hazırlamış olduğu teknik dosya ve dökümanlarda da bulunması gerekmektedir.

G işaretinin uygulanmasına yönelik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve bu kuruluşların faaliyet göstereceği ürün, standart ve uygunluk teyit sistemlerine ilişkin bilgilere, www.csb.gov.tr internet adresinde yer alan “Mevzuat” menüsü içerisindeki “Tebliğler” bölümünden
ulaşılabilmektedir.

Aşağıda G işareti etiketinde yer alması gereken bilgiler yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G Belgesi

G BELGESİ

G Belgesi Nedir?

G Belgesi, Ülkemizde CE ye tabi olmayan yapı malzemelerinin piyasaya arzında zorunlu olan bir işarettir ve malzemeye, malzemeye iliştirilen bir etikete, malzemenin ambalajına veya malzemeye ait ticari belgelere iliştirilerek kullanılır.

G Belgesi Neye İstinaden Ürüne İliştirilebilir?

Ürünün G İşareti ile beyan edilecek performans değerleri, tabi olduğu ulusal standarda (veya standardın bulunmaması durumunda ise bir ulusal teknik onaya) göre uygunluğu değerlendirilerek teyit edilir. Ulusal standarda göre yapılacak değerlendirme, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından ilgili ürün bazında görevlendirilen Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarınca G Uygunluk Belgesi verilmesi şeklinde gerçekleştirilir.

G Belgesi Hizmetlerinin İş Akışı

Hizmet sözleşmemizin onaylanmasını takiben firmamız personeli işletmenizi ziyaret eder, TS EN 206-1 Hazır Beton standardını referans alarak Fabrika Üretim Kontrol Sistemi (FÜKS) dokümantasyonu hazırlanır.
FÜKS kapsamında hazırlanacak dokümanlar; Kalite El Kitabı, Teknik Dosya, G ürün etiketleri, Prosedürler, Talimatlar, Planlar, Listeler ve Formlardan oluşmaktadır.
Dokümanların hazırlanmasını takiben belgelendirme kuruluşundan denetim talep edilir. Denetim; dokümantasyon ve kalite kayıtları denetimi ile ürün denetimi olmak üzere aşamada gerçekleştirilir.
Dokümantasyon denetiminin başarıyla tamamlanmasını takiben denetçi refakatinde belgelendirme yapılacak beton sınıflarından numune alınır. Alınan numunelerin özel laboratuarda kırımı yapılır. Kırım sonuçları uygun çıkan ürünler için G Belgesi hazırlanır.
G Belgesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. İlgili yönetmelik gereği belgelendirme yapıldıktan sonra yıl içerisinde denetçi kuruluş tarafından habersiz olarak 3 defa hazır beton numunesi alınır, teste gönderilir. Süresi dolan belge her yıl yenilenir.

G Belgesi Nasıl Alınır?

G belgelendirme işlemlerinde öncelikle firmanız da ön inceleme bilgi akışı sağlanmalıdır. G Belgelendirme yapılacak ürünle ilgili yasal mevzuatlar standartlar incelenir. Ürüne yapılması gereken test ve deneyler belirlenir. Belgelendirme aşamaları belirlenerek firmanın kullanması gerekli olan doküman ve prosedürler  iş programları oluşturulur.

Firmada üretim ve kalite bölümünde çalışan personellere ürün standartlarıyla ilgili eğitimler verilir. Organizasyon şemaları görev yetki ve sorumlulukları oluşturulur.

Ürünle ilgili ulusal standart ve direktifler doğrultusunda uygulanması gereken test ve deney formları kalite kayıtları belirlenir ve yapılan test ve deneyler kayıt altına alınır. Ürünle ilgili istenmesi halinde dış laboratuvar deneyleri yapılması da gerekebilir. Başlangıç Deney Sonuçları veya  İlk Tip Testi (İTT) olarak adlandırılan deney sonuçlarına göre firmaya G Uygunluk Beyanı hazırlanması gerekmektedir. Elde edilen deney sonuçları G uygunluk beyanı ve dokümantasyon alt yapısı ile son olarak G Belgesi Teknik Dosyası Hazırlanır.

Son olarak yapılacak denetimlerle çıkabilecek uygunsuzluklar belirlenir. Firmaya bu uygunsuzlukları giderebilmesi için süre verilir. Uygunsuzlukların zamanında kapatılmasıyla birlikte firmaya G Uygunluk Belgesi düzenlenerek teslim edilir. Firma belgelendirme işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte oluşturmuş olduğu doküman ve kalite kayıtlarını düzenli olarak kaydetmeye devam eder ve yasal saklama süreleri boyunca muhafaza eder.

G Belgesinin Faydaları:

– Ürünün iç piyasaya herhangi bir yaptırım olmadan sunulmasını sağlar,
– Ürünlerin güvenlik ve sağlık açısından temel gereklere uymasını sağlar,
– Ürünün kullanıcı açısından daha güvenli olmasını, hasar ve sorumluluk davalarının azalmasını sağlar,
– Ürün maliyetlerini düşürür,
– İşletme verimliliğinin, pazar payının ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunur,
– İzin ve yetki belgelerinin alınmasını kolaylaştırır.

G Belgesi Hizmetlerimiz Nelerdir?

G Belgelendirme Süreci aşamaları

“CE” ve “G” işareti Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde öngörülen iki temel faaliyetin yapılması gerekir.
1-Başlangıç Tip Deneyi:Ürünün uygunluk teyit sistemine göre uygun olarak tasarlanıp tasarlanmadığını kontrol edilmek üzere üretici ya da onaylanmış kuruluşun yaptığı faaliyettir.
2-Fabrika Üretim Kontrol Sistemi:Üreticinin üretim şartlarını ve yerini temel güvenlik şartlarını karşılayacak şekilde dizayn etmesidir.
Bu iki faaliyetin hangisinin üretici hangisinin Bakanlık tarafından yerine getirilecek faaliyetlerden olduğunu belirleyen hususa Uygunluk Teyit Sistemi denir.
G İşareti Oluşturmada Yapılacak Faaliyetler:
1. Mevcut Durum Tesbiti :
– G İşareti altyapısının doğru tasarlanması için ön inceleme yapılır.
2. İşin Programlanması :
– Tüm çalışma aşamalarına yönelik süre, tarih ve sorumluları kapsayan detaylı
İş Programı hazırlanır.
3. Eğitim :
– Çalışanlara G İşareti konusunda temel eğitimler verilir.
4. Organizasyon :
– Proje ekibi oluşturulur.
– İşletme organizasyonu ve sorumluluklar belirlenir.
5. Dokümantasyon ve Uygulama :
– Ürünle ilgili direktif belirlenir,
– Ürünle ilgili ulusal standart tespit edilir,
– Ürünün standartta yer alan ilgili güvenlik gereklerine uygunluğunu tespit etmek için öngörülen yöntem ve Onaylanmış Kuruluş gerekip gerekmediği belirlenir,
– Ürünle ilgili güvenlik gereklerine yönelik çalışmalar yapılır, kayıtlar oluşturulur ve muhafaza edilir,
– Uygunluk değerlendirmesi sonrasında Uygunluk Beyanı ve talep edilen dokümanlar hazırlanır,
– Onaylı Kuruluş gerekiyorsa ürünün denetimi için gerekli organizasyon yapılır.
6. Ön Tetkik :
– Uygulamalara yönelik ön tetkik yapılarak, eksik ve yetersiz noktalar belirlenir ve bu uygunsuzluklara yönelik düzeltici faaliyet gerçekleştirilir.

G Belgesi Fiyatı

G Belgesi fiyatı ; ülkemizde g belgelendirme işlemleri
– Belgelendirme
– Ara Kontroller (Yılda en Az 3 kez)
– Danışmanlık
olarak fiyatlandırılmaktadır.
  Yıllık ödenecek ücret bu 3 kriter üzerinden değerlendirilmektedir. Ayrıca Firmanızın üretmiş olduğu beton sınıfları da bu fiyatlandırmalarda belirleyici faktör oluşturmaktadır.
  Ülkemizde G Belgesi verme yetkisi olan firmalar TÜRKAK ın resmi web sayfasında yayınlanmaktadır. Alacağınız G belgesi bu kuruluşlar tarafından verilmiş olmak zorundadır.

Hazır Beton G Belgesi

Hazır Beton, TS EN 206-1 standardı kapsamında “G Uygunluk Belgesi”ne tabidir. G İşareti Yönetmeliğine göre betonun uygunluk teyit sistemi “1+”dır ve bu tam ürün belgelendirmesini gerektirmektedir. 1+ uygunluk teyit sistemine göre hazır beton üreticisinin ve uygunluk değerlendirme kuruluşu’ nun sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
Hazır beton üreticisinin TS EN 206-1 standardı kapsamında kuracağı Fabrika Üretim Kontrol Sistemi, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu tarafından ilk sistem denetimine tabi tutulur ve her bir beton sınıfından, başlangıç tip testi için numune alınır.
Eğer tesisin uygunsuzluğu yoksa veya tespit edilen uygunsuzluklar belirtilen sürede giderilmiş ve test sonuçları da uygun ise o hazır beton tesisi için “G Uygunluk Belgesi” düzenlenir. Düzenlenen G Uygunluk Belgesi bir yıl geçerlilik süresine sahiptir ve yılda bir sistem denetiminden geçirilerek geçerlilik süresi uzatılabilir.
Ayrıca G Belgelendirmesinin en önemli hususlarından biri olan habersiz ürün denetimleri, belgelendirme sonrası yıl içinde her bir üretim tesisinde, yılda en az üç defa yapılır. Tesis ve ürün denetimlerinde başarılı olan işletmelerin belge geçerlilik süreleri birer yıl halinde uzatılır.

G Uygunluk Beyanı

G Uygunluk beyanı G belgesi alan firma tarafından hazırlanan ve ürünün teknik özelliklerini ve performansının bilgilerinin verildiği beyandır. Müşteriye yapılacak bilgilendirme Bu beyan ile iletilmektedir.
G Uygunluk Beyanında olması gerekenler
Firmanın adı ve adresi
Ürün standardı
Ürün sınıfları
Ürün teknik bilgileri
Ürünün tabi olduğu yönetmelikler
Aşağıda hazır beton için tasarlanmış Örnek bir G Uygunluk beyanı örneği bulunmaktadır.

 

G Belgesi Etiketi

G belgelendirme sürecinde gerekli G Etiketi hazırlanması gereklidir, Ürün sınıflarına göre ayrı ayrı hazırlanan G Etiketi ürünle birlikte verilen irsaliye ile müşteriye bildirilmesi gerekmektedir. Aşağıda bulunan resimde bu etiketlemenin nasıl yapıldığı tarif edilmiştir. Bu etiketleme firmanın hazırlamış olduğu teknik dosya ve dökümanlarda da bulunması gerekmektedir.

 

Hazır Beton G Teknik Dosyası

Beton G Belgesi Teknik Dosyası; G Belgesi süreci ile birlikte ürünle ilgili kullanım ve bakım kurallarını  kapsayan, ürünün teknik ve fiziki özelliklerini bildiren ve ürün bileşenleri ile ilgili analiz ve ham madde bilgilerinden oluşan dosyaya denir. YMY (Yapı Malzemeleri Yönetmeliği) kapsamında içerisinde müşteriye verilmesi gereken bilgiler mutlaka olmalıdır. Örnek Bir Teknik Dosyada Olması Gereken bilgiler Şunlardır.

G Teknik Dosyasında Olması Gereken Bilgiler;

Firma Ticaret Evrakları (İmza Sirküsü, Vergi Levhası, Faaliyet Belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi vb…)
Ürünle İlgili Teknik Tanım ve Terimler
Üretici Bilgisi (Kurumsal, Adres Tel)
G Uygunluk Beyanı
G ürün Etiketleri
Ürün İmalat Reçetesi
Ürüne Uygulanan Standart ve Yönetmelik Listesi
Test Raporları
Firma ve Laboratuvar Vaziyet Planları
Laboratuvar Cihaz Listesi ve Kalibrasyon Raporları
Kalite Kontrol Planı
Ham madde Bileşen Malzeme Analiz ve CE Belgeleri

Yönetmelik te G ye tabi yapı malzemeleri, bina ve diğer inşaat mühendisliği işlerini içeren yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve CE ye tabi olmayan ürünler olarak tanımlanmaktadır.Hazır Beton ve inşaat demiri (beton çelik çubukları), bu tanıma giren yüzlerce malzeme içinde en önemlileri olarak ön plana çıkmaktadır.

Örnek Bir Beton G Teknik Dosyasının hazırlanması için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Pin It on Pinterest