Tag: G İşareti Nasıl Alınır

G İşareti Nedir?

G İşareti Nedir?

AB teknik mevzuatı uygulamalarında Avrupa Birliğinin ortak mevzuatının bulunmadığı ürünler düzenlenmemiş alanda yer alan ürünler olarak adlandırılmaktadır. Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde teknik şartnamelere tabi olmayan ürünlerin iç pazardaki denetiminin sağlanması ve bu ürünlerin güvenliği ile ilgili hususların belirli kurallara bağlanması amacıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından güvenliği temsil eden “G” işareti uygulaması getirilmiştir.

G işareti uygulamasının mevzuat alt yapısını oluşturmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kısaca “G” Tebliği olarak adlandırılan, “Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC) Kapsamında Olup CE İşareti Taşıması Mecburi Olmayan Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Ulusal Düzenlemeler Hakkında Tebliğ” 06.12.2006-26368 tarih-sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

“G” Tebliğinin başlangıçta yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve ulusal standartları bulunan yapı malzemelerine uygulanması düşünülmüştü. Ancak, yapı malzemeleri ile ilgili faaliyetlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dışında diğer kamu kuruluşlarını da ilgilendirmesi, ulusal standardı bulunmayan veya standartlardan önemli ölçüde sapma gösteren ve sadece iç piyasaya arz edilecek yenilikçi ürünlere “Ulusal Teknik Onay” verilebilmesi, temel gerekler
çerçevesindeki ürün karakteristiklerinin belirlenmesine olanak sağlayacak bir mekanizmaya ihtiyaç duyulması gibi diğer nedenler, “G” işareti uygulaması ile ilgili yeni bir mevzuat hazırlanması ihtiyacını ortaya koymuştur.

 

 

 

G Belgesi Nasıl Alınır?

G Belgesi Nasıl Alınır?

G Belgesi Nasıl Alınır dediğimizde, G belgelendirme işlemlerinde öncelikle firmanız da ön inceleme bilgi akışı sağlanmalıdır. G Belgelendirme yapılacak ürünle ilgili yasal mevzuatlar standartlar incelenir. Ürüne yapılması gereken test ve deneyler belirlenir.

Belgelendirme aşamaları belirlenerek firmanın kullanması gerekli olan doküman ve prosedürler  iş programları oluşturulur.

Firmada üretim ve kalite bölümünde çalışan personellere ürün standartlarıyla ilgili eğitimler verilir. Organizasyon şemaları görev yetki ve sorumlulukları oluşturulur.

Ürünle ilgili ulusal standart ve direktifler doğrultusunda uygulanması gereken test ve deney formları kalite kayıtları belirlenir ve yapılan test ve deneyler kayıt altına alınır. Ürünle ilgili istenmesi halinde dış laboratuvar deneyleri yapılması da gerekebilir.

Başlangıç Deney Sonuçları veya  İlk Tip Testi (İTT) olarak adlandırılan deney sonuçlarına göre firmaya G Uygunluk Beyanı hazırlanması gerekmektedir. Elde edilen deney sonuçları G uygunluk beyanı ve dokümantasyon alt yapısı ile son olarak G Belgesi Teknik Dosyası Hazırlanır.

Son olarak yapılacak denetimlerle çıkabilecek uygunsuzluklar belirlenir. Firmaya bu uygunsuzlukları giderebilmesi için süre verilir. Uygunsuzlukların zamanında kapatılmasıyla birlikte firmaya G Uygunluk Belgesi düzenlenerek teslim edilir.

Firma belgelendirme işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte oluşturmuş olduğu doküman ve kalite kayıtlarını düzenli olarak kaydetmeye devam eder ve yasal saklama süreleri boyunca muhafaza eder.

 

 

 

Pin It on Pinterest